Soczysta gemista
Gemista to grecka potrawa z wydrążonych, faszerowanych i pieczonych warzyw. Ta kolorowa potrawa smakuje wybornie, gdy za oknem panuje jesienna szaruga!
Sposób przygotowania:
1. Papryki myjemy, ścinamy czubki, usuwamy nasiona i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym otworami do góry. Ryż mieszamy z puszką pomidorów, posiekaną cebulą, miętą, natką, oliwkami, rodzynkami, orzeszkami oraz trzema łyżkami oliwy. Farszem napełniamy papryki i nakrywamy odciętymi czubkami. Pozostałe pomidory mieszamy z resztą oliwy, koncentratem i 100 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy między papryki, tak by przykrył dno.
2. Nakrywamy papryki folią aluminiową i pieczemy w 180°C ok. 90 minut (w połowie pieczenia usuwamy folię). Przed wyjęciem sprawdzamy, czy ryż jest miękki (ew. zostawiamy w wyłączonym piekarniku, by doszedł). Danie podajemy przestudzone.
Zobacz także: