Soczysta szynka w cytrusowej marynacie
Świąteczne smaki.
Składniki
- 1-1,2 kg szynki wieprzowej
- 500 g pomarańczy
- 100 g cytryny
- 100 ml białego wina
- 120 g miodu
- 9 g przyprawy do piernika
- 15 g soli
- 60 ml oleju lub oliwy
- 10 g goździków
Pomarańcze umyj. Z jednej zetrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. Zagotuj go z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Wystudź. Mięso zalej chłodną marynatą. Wystającą część szynki posmaruj łyżką oleju. Całość przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie obróć mięso ok. 3 razy, polewając je łyżką oleju.
Przed pieczeniem szynkę natnij z wierzchu w kratkę. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej 1/3 marynaty i piecz pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, odkryj mięso, polej sosem z pieczenia i piecz 30 minut. Pozostałą marynatę zagotuj, dodaj resztę miodu. Trzymaj na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop. Upieczone mięso przełóż do nowego naczynia, naszpikuj goździkami i posmaruj syropem z marynaty. Zapiekaj 10-15 minut.