Reklama

Soczysta szynka w cytrusowej marynacie

Świąteczne smaki.

Składniki

  • 1-1,2 kg szynki wieprzowej
  • 500 g pomarańczy
  • 100 g cytryny
  • 100 ml białego wina
  • 120 g miodu
  • 9 g przyprawy do piernika
  • 15 g soli
  • 60 ml oleju lub oliwy
  • 10 g goździków

Pomarańcze umyj. Z jednej zetrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. Zagotuj go z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Wystudź. Mięso zalej chłodną marynatą. Wystającą część szynki posmaruj łyżką oleju. Całość przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie obróć mięso ok. 3 razy, polewając je łyżką oleju.

Przed pieczeniem szynkę natnij z wierzchu w kratkę. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej 1/3 marynaty i piecz pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, odkryj mięso, polej sosem z pieczenia i piecz 30 minut. Pozostałą marynatę zagotuj, dodaj resztę miodu. Trzymaj na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop. Upieczone mięso przełóż do nowego naczynia, naszpikuj goździkami i posmaruj syropem z marynaty. Zapiekaj 10-15 minut.

Reklama
Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy