Reklama

Reklama

Soczyste owoce pod kruszonką

Ten deser nie wymaga dużego nakładu pracy.

Składniki na kruszonkę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g brązowego cukru
  • 150 g masła

Składniki na farsz:

  • 5 dużych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 75 g płatków migdałowych, np. firmy Bakalland
  • 100 g żurawiny suszonej, np. firmy Bakalland
  • 100 g wiśni soczystej, np. firmy Bakalland
  • 60 g Złotych owoców Bakalland
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 3 łyżki płynnego miodu

Jabłka myjemy i kroimy w duże plastry. Wydrążamy pestki. Sok pomarańczowy mieszamy z miodem i cynamonem, dodajemy do niego żurawinę, wiśnie, Złote owoce i odstawiamy na 20 minut. W osobnym naczyniu umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Delikatnie, palcami wyrabiamy kruszonkę. Wcześniej przygotowaną formę smarujemy masłem. Układamy plastry jabłek, sok z żurawiną, wiśniami i miechunką. Posypujemy płatkami migdałów. Na samą górę kładziemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż kruszonka stanie się złocista.

Reklama


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy