Soczysty burger wołowy
Do burgera możesz dołożyć wszystkie dodatki, które lubisz.
Składniki
- 600 g wołowiny mielonej
- 2 ząbki czosnku
- żółtko
- czerwona cebula
- szczypiorek
- oliwa
- 2 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 4 plastry sera żółtego
- 4 bułki z sezamem
- sól, pieprz
- kilka liści sałaty
- 4 małe ogórki konserwowe
- duży pomidor
- ketchup
- majonez
- ewentualnie chutney z mango
Przygotowanie:
Liście sałaty porwij na kawałki. Ogórki pokrój wzdłuż, a pomidora w cienkie plastry. Cebule i szczypiorek posiekaj.
Zmiażdżony czosnek wymieszaj wraz z połową cebuli, sosem Worcester i musztardą dijon z mięsem mielonym. Dopraw pieprzem, wbij żółtko i uformuj kotlety.
Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) z kilkoma kroplami oliwy. Smaż burgery na dużym ogniu ok. 5 minut z każdej strony, tak, by nie wypuściły soków. Pod koniec nałóż po plastrze sera na każdy kotlet.
Bułki przekrój, podpiecz, połówki posmaruj majonezem i ketchupem. Na tym połóż sałatę, pomidora i kotlety. Udekoruj ogórkami, drugą połową cebuli i szczypiorkiem. Możesz nałożyć chutney z mango. Przykryj połówką bułki.
Zobacz także: