Soczysty kotlet z mozzarellą
Wieprzowina to idealne mięso na rodzinny obiad
1. Umyj i osusz mięso. Pokrój je na cztery kotlety, ostrym nożem mięso, a tasakiem kość. (Możesz o to poprosić w sklepie). Kotlety powinny mieć 2-2,5 centymetra grubości. Rozbij mięso, najpierw blisko kości, a potem na zewnętrznej części. Sprawdź, czy nie ma w mięsie odłamków kości. Nie wykrawaj widocznego tłuszczu - on nadaje kotletowi smak.
2. Posól i popieprz mięso.
3. Na patelni rozgrzej olej ze smalcem.
4. Kładź kotlety na gorący olej. Smaż po 4 minuty z każdej strony. Dodaj tymianek, liście szpinaku i pokrojoną dymkę.
5. Na usmażone kotlety połóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Nałóż pokrywkę na ok. dwie minuty, aby ser się rozpuścił.
6. Kotlety posyp kiełkami.
Zobacz także: