Reklama

Soczysty kotlet z mozzarellą

Wieprzowina to idealne mięso na rodzinny obiad

Składniki

  • 700 g schabu z kością
  • 500 g świeżych całych liści szpinaku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 mozzarelle
  • 5 gałązek tymianku
  • ulubione zielone kiełki, np. rzodkiewki

 1. Umyj i osusz mięso. Pokrój je na cztery kotlety, ostrym nożem mięso, a tasakiem kość. (Możesz o to poprosić w sklepie). Kotlety powinny mieć 2-2,5 centymetra grubości. Rozbij mięso, najpierw blisko kości, a potem na zewnętrznej części. Sprawdź, czy nie ma w mięsie odłamków kości. Nie wykrawaj widocznego tłuszczu - on nadaje kotletowi smak.

2. Posól i popieprz mięso.

3. Na patelni rozgrzej olej ze smalcem.

4. Kładź kotlety na gorący olej. Smaż po 4 minuty z każdej strony. Dodaj tymianek, liście szpinaku i pokrojoną dymkę.

Reklama

5. Na usmażone kotlety połóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Nałóż pokrywkę na ok. dwie minuty, aby ser się rozpuścił.

6. Kotlety posyp kiełkami.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy