Składniki:
8 filetów z soli
500 g brokułów
200 ml białego wytrawnego wina
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
sól
Sos:
80 ml koncentratu buraczanego
sok z 1 i 1/2 limonki
łyżeczka sosu Worcester
łyżeczka miodu
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na patelnię wlej wino, 100 ml wody i sok z cytryny. Dodaj umyty i posiekany koperek, dopraw i zagotuj.
Filety z soli umyj, przekrój wzdłuż na połówki, zwiń w różyczki, zepnij wykałaczkami i włóż do gorącego wywaru winnego. Przykryj, gotuj 5 minut na małym ogniu.
Różyczki brokułów obgotuj w osolonej i posłodzonej wodzie.
Przygotuj sos: Do niewielkiego garnka wlej koncentrat buraczany, sok z limonki i sos Worcester. Dodaj łyżeczkę miodu. Zagotuj, wymieszaj z mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Ponownie zagotuj, mieszając.
Ryby podawaj z brokułami i sosem.
Czas przygotowania 40 minut
Przepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z ryb"