Sola na brokułach
Z pysznym sosem.

Składniki:
8 filetów z soli500 g brokułów200 ml białego wytrawnego winapęczek koperkusok z połowy cytrynysól
Sos:
80 ml koncentratu buraczanegosok z 1 i 1/2 limonkiłyżeczka sosu Worcester łyżeczka miodupłaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na patelnię wlej wino, 100 ml wody i sok z cytryny. Dodaj umyty i posiekany koperek, dopraw i zagotuj.Filety z soli umyj, przekrój wzdłuż na połówki, zwiń w różyczki, zepnij wykałaczkami i włóż do gorącego wywaru winnego. Przykryj, gotuj 5 minut na małym ogniu.Różyczki brokułów obgotuj w osolonej i posłodzonej wodzie.Przygotuj sos: Do niewielkiego garnka wlej koncentrat buraczany, sok z limonki i sos Worcester. Dodaj łyżeczkę miodu. Zagotuj, wymieszaj z mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Ponownie zagotuj, mieszając.Ryby podawaj z brokułami i sosem.
Czas przygotowania 40 minutPrzepis dla 4 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z ryb"
