Sorbet z owoców mango
Jeśli chcesz, możesz do niego dodać jogurt lub sok z limonek.
Przygotowanie:
Mrozić owoce przez 3 godziny lub odpowiednio długo, aby stwardniały, ale nie na kamień.
Zmiksować, po czym znów włożyć do zamrażarki.
Przed podaniem można dodać łyżkę jogurtu lub skropić sokiem z limonek.
Wskazówki:
Ten przepis sprawdza się jedynie wtedy, gdy owoce mango są rzeczywiście wyśmienite. Jeśli są zaledwie smaczne, można przed zamrożeniem dodać do zmiksowanych owoców trochę śmietany albo jogurtu lub przed podaniem skropić sorbet miodem.
Jeśli mango po zamrożeniu zbytnio stwardnieją, należy odczekać kilka minut, zanim przystąpimy do miksowania.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy na miłość i zbrodnię" Sally Andrew. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: lipiec 2016.