Reklama

​Sos piri-piri

Ostry sos z kwaskową nutą.

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • Główka czosnku
  • Szklanka papryczek piri-piri
  • 2 czerwone papryki
  • Trzy pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok i skórka starta z 2 cytryn
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka soli
  • liść laurowy
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka wędzonej papryki
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu

  Warzywa obierz ze skórki i drobno pokrój. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku. Przełóż sos do słoików. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy