Reklama

Spaghetti bolognese

Klasyk, który nigdy się nie nudzi.

Składniki

  • paczka makaronu
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • sól, pieprz i chili
  • 2 szklanki pasty pomidorowej

Do gotującej się wody wlej 2 łyżki oliwy i wsyp sól. Ugotuj makaron al dente.

Na oliwie podsmaż mięso. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je ze skórki i drobno pokrój. Wrzuć do mięsa i podsmaż. Wlej pastę pomidorową, wsyp zioła prowansalskie, sól, pieprz i chili do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Następnie duś pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 20 minut i dopraw do smaku.

Do sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj i podawaj.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy