Spaghetti z cukinią i pesto
Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna!
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
2. Cukinie wyszoruj (nie obieraj) i pokrój w talarki o grubości ok. 2 cm. Oprósz je solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie za pomocą papieru kuchennego dokładnie odciśnij sok.
3. Patelnię grillową posmaruj oliwą i wrzuć cukinię. Podsmaż ją z obu stron na złoto.
4. Liście szpinaku przebierz i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść je na sicie i zalej wrzątkiem.
5. Do rondla z grubym dnem przelej pesto. Podgrzej chwilkę, po czym dołóż makaron i wymieszaj.
6. Rozłóż zielone spaghetti na talerze. Umieść na nich podsmażoną cukinię i zblanszowane liście szpinaku. Skrop całość oliwą i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec posyp danie startym parmezanem i udekoruj listkami roszponki.
Zobacz także: