Spaghetti z klopsikami
Składniki
- 60 dag mielonego mięsa z indyka
- 30 dag spaghetti
- 5 pomidorów
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 czerstwa bułka
- po 4 gałązki natki pietruszki i tymianku
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Na łyżce oleju zeszklić połowę posiekanej cebuli i czosnku. Dodać wino, pokrojone pomidory, tymianek, dusić 30 min, sos doprawić.
Na łyżce oleju podsmażyć pozostałą pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać posiekaną natkę, mięso, jajko, bułkę, wymieszać, doprawić. Formować nieduże klopsiki, usmażyć na reszcie oleju.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, podawać z sosem i klopsikami.
Zobacz także: