Sposób na oporne pomarańcze
Jeżeli skórka nie chce schodzić z pomarańczy, owoc można włożyć na krótko do ciepłej wody lub położyć na chwilę na ciepłym kaloryferze.
Po takim zabiegu obierzemy go bez trudu. Podobny efekt osiągniemy, gdy poturlamy pomarańczę po stole, niezbyt mocno dociskając ją dłonią.
Zapach do ciast
Dojrzałe i o jędrnej skórze pomarańcze dokładnie myję, osuszam, a następnie ścieram skórkę na drobnej tarce. Zasypuję cukrem, przekładam do słoiczka i używam jako aromatu do ciast.
Smażona skórka
Dobrze umyte pomarańcze obieram ze skórki i staram się usunąć jak najwięcej białej błonki. Skórkę moczę w wodzie przez dzień lub dwa, zmieniając wodę 3 razy. Po tym czasie gotuję skórkę przez 10 minut. Studzę i wycinam pozostałą białą błonę. Następnie kroję skórkę w kostkę.
Gotuję syrop w w proporcji: 300 g cukru i 125 ml wody na 100 g skórek. Dodaję do niego skórkę pomarańczową i smażę na małym ogniu, aż syrop się skarmelizuje. Przekładam do słoików.
Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna