Reklama

Sposoby na zachowanie świeżości owoców. Nie tylko mrożenie

Trudno mi wskazać nawet jedną osobę, która nie lubiłaby owoców. Najlepsze są sezonowe, zaraz po zerwaniu. Niestety, w naszym kraju nie wszystkie z nich są dostępne przez cały rok. To właśnie dlatego zachęcam do wykonywania różnego rodzaju przetworów oraz zamrażania, by móc cieszyć się ich smakiem (nawet w nieco zmienionej formie) przez cały czas.

Kontrowersje wokół zamrażania owoców: Można czy nie można?

Na początku chciałabym rozwiać wszelkie wątpliwości i potwierdzić, że niemal wszystkie owoce nadają się do zamrażania. Co więcej, jest to jeden z lepszych sposobów ich przechowywania.

Niestety mrożone owoce "zabierają" dużo miejsca. Dobrze więc zaopatrzyć się w specjalne woreczki do zamrażania, z możliwością ich opisania. Powinna się tam znaleźć nie tylko nazwa, ale też data zapakowania. Pamiętajmy bowiem o tym, że niektóre owoce mogą pozostawać w zamrażarce sześć miesięcy, ale inne około trzech do czterech. Truskawki i wiśnie, a także maliny nie powinny znajdować się w niej dłużej niż cztery. Z kolei śliwki, brzoskwinie, borówki czy żurawina z powodzeniem przetrwają nawet pół roku.

Reklama

Dżemy i soki z sezonowych owoców. Cieszmy się ich smakiem nawet zimą

Obecnie jest sezon na śliwki, które uwielbiam. Obowiązkowo należy wykorzystywać je do robienia kompotów! Można je pić codziennie, do obiadu albo też zapasteryzować w słoiku i raczyć się nimi, kiedy nadejdzie zima. Moja rodzina zawsze domaga się też, bym zrobiła powidła czekoladowo-śliwkowe. Poniżej dzielę się przepisem.

Składniki

  • 2½ kg - śliwek
  • 700 g - cukru
  • 2 łyżki - cukru waniliowego
  • 200 g - kakao

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Pod tym czasie dodać kakao i smażyć jeszcze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gorący mus nałożyć do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Pasteryzowanie nie jest konieczne. Doskonałe jako smarowidło do chleba.

Dary późnego lata i jesieni: Jabłka i gruszki

W Polsce jabłek jest do wyboru, do koloru. Powoli zaczynają dojrzewać pierwsze papierówki. To właśnie z nich robię przepyszny mus, na który przepisem dzielę się poniżej. Oczywiście inne odmiany jabłek również mogą być przetworzone, a jedynie proces prażenia może trwać dłużej.

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 0,2-0,3 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić na drobne cząstki lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Na patelnię lub do garnka wlać wodę i dodać jabłka i cukier. Cukru więcej jeśli jabłka są kwaśne. Gotować-prażyć aż jabłka się rozpadną a powstanie gęsty mus. Gorącą masę przełożyć do słoików. Pasteryzować od 15-30 min w zależności od wielkości słoików.

Tak przygotowane przetwory doskonale smakują z naleśnikami, ryżem jak i makaronem. Można też przekładać nimi słodkie wypieki.

W mojej spiżarni nie może też zabraknąć soków. Robię je przede wszystkim z malin, wiśni i czarnych porzeczek. A ponieważ właśnie dojrzewają aronie podzielę się przepisem na sok z tych owoców. Ich charakterystyczny, lekko cierpki smak to niejedyna zaleta. Mają zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy, a dodatkowo chronią przed udarem mózgu czy nadciśnieniem. Aronię mogą też jeść osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ owoc ten przyczynia się do walki z tą chorobą.

Składniki

  • 2 kg owoców aronii,
  • 1,5 l wody,
  • 0,5 kg cukru
  • opcjonalnie 2 garści liści wiśni (sok z aronii z liśćmi wiśni będzie bardziej aromatyczny)

Przygotowanie:

Owoce aronii (oraz opcjonalnie liście wiśni) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do garnka. Zalać wodą. Zawartość garnka zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować owoce przez ok. 30-40 min, cały czas pamiętając o mieszaniu. Po tym czasie odstawić do przestygnięcia. Gęsty napój przecedzić przez sitko i wyjąć liście. Klarowny sok z aronii ponownie zagotować już z dodatkiem cukru. Gdy zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15-20 minut.

Gruszki są nieco mniej popularnie niż jabłka, ale równie smaczne. Już niedługo zagoszczą one na straganach. Zdradzę wam przepis na te owoce w syropie.

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • ½ l wody
  • 250 g cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 laski wanilii
  • 4 goździki

Przygotowanie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki i obgotować w syropie cukrowym. Przełożyć do słoików. Dorzucić korę cynamonu, goździki i wanilię. Syrop ponownie zagotować i zalać owoce. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Można zapasteryzować.

Drodzy czytelnicy, szczerze zachęcam was do samodzielnego robienia przetworów. Co prawda najzdrowsze są świeże owoce, ale kompot, powidła albo koktajl z tych mrożonych też smakują znakomicie, a są zdrowsze niż tradycyjne słodycze. Jeśli późną jesienią czy zimą najdzie was ochota na coś słodkiego, to czekoladę będzie można zastąpić domowym dżemem. Lepiej i zdrowiej!

Zobacz także:

Kuchnia chorwacka. Czym się charakteryzuje i czego warto spróbować?

Alternatywa dla mięsa: Na jakie produkty warto zwrócić uwagę?

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy