Sposoby na zachowanie świeżości owoców. Nie tylko mrożenie

Ewa Wachowicz podpowiada, jak zatrzymać świeżość owoców na zimę
Ewa Wachowicz podpowiada, jak zatrzymać świeżość owoców na zimęarchiwum prywatne

Kontrowersje wokół zamrażania owoców: Można czy nie można?

Truskawek nie przechowuj w zamrażarce dłużej niż 4 miesiące
Truskawek nie przechowuj w zamrażarce dłużej niż 4 miesiące123RF/PICSEL

Dżemy i soki z sezonowych owoców. Cieszmy się ich smakiem nawet zimą

Składniki

  • 2½ kg - śliwek
  • 700 g - cukru
  • 2 łyżki - cukru waniliowego
  • 200 g - kakao
Jeśli wiesz, że nie zjesz ich od razu - przetwórz szybko świeże jabłka
Jeśli wiesz, że nie zjesz ich od razu - przetwórz szybko świeże jabłka123RF/PICSEL

Dary późnego lata i jesieni: Jabłka i gruszki

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 0,2-0,3 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody
Mus jabłkowy według przepisu Ewy Wachowicz
Mus jabłkowy według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • 2 kg owoców aronii,
  • 1,5 l wody,
  • 0,5 kg cukru
  • opcjonalnie 2 garści liści wiśni (sok z aronii z liśćmi wiśni będzie bardziej aromatyczny)
Sok z aronii
Sok z aronii archiwum prywatne

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • ½ l wody
  • 250 g cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 laski wanilii
  • 4 goździki
Owoce należy przetwarzać wtedy, gdy są jeszcze świeże
Owoce należy przetwarzać wtedy, gdy są jeszcze świeże123RF/PICSEL
Miss Polski 2021 wkrótce na antenie POLSATUmateriały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?