Spring rollsy

To danie jest idealne w ciepłe dni! Lżejsza wersja sajgonek- zawijasy z papieru ryżowego bez smażenia smakują wyśmienicie np. z sosem sojowym.

Szybkie w przygotowaniu, lekkie i sycące spring rollsy
Szybkie w przygotowaniu, lekkie i sycące spring rollsy123RF/PICSEL

Składniki

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • świeże warzywa, np.: ogórek, marchew, seler i seler naciowy, szczypiorek, natka pietruszki, papryka, sałata, rukola, szpinak baby, kalarepa, groszek cukrowy
  • awokado

Sposób przygotowania:

1. Warzywa myjemy i kroimy w cienkie słupki. Wkładamy do miski z lodowatą wodą, aby nabrały chrupkości. Awokado kroimy na ćwiartki, usuwamy pestkę oraz skórkę i kroimy w plasterki.

2. Na blacie kładziemy papier do pieczenia lub silikonową stolnicę. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w letniej przegotowanej wodzie i kładziemy na blacie. Zaczynając od brzegu, układamy na nim po kilka słupków każdego warzywa. Następnie zakładamy do środka brzegi i zwijamy jak krokiety. Kroimy na pół i układamy na talerzu. Podajemy z ulubionymi sosami.

Zobacz także:

Sałatka z awokado, pomidorów i bazyliiStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas