Spring rollsy z kurczakiem i sosem teriyaki
Wyśmienita, orientalna przekąska w kilka chwil.

Składniki
- ogórek
- sałata rzymska
- ¼ szt. dajkon
- marchewka
- pół pęczka kolendry
- pierś z kurczaka
na sos teriyaki
- 125 ml sosu sojowego
- 125 ml wody
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystkie składniki na sos do rondelka i podgrzewamy do zagotowania, przecedzamy. Kroimy składniki na sajgonki: dajkon, sałatę, marchew, ogórka, rwiemy radichio; kurczaka na kawałki i smażymy go na patelni grillowej ok. 3 minut. Na talerz wlewamy ciepłą wodę i moczymy chwilę papier ryżowy, następnie zawijamy w nim składniki spring rollsa. Do mniejszej miseczki wlewamy sos do moczenia rollsów. Smacznego!