Śródziemnomorska tortilla
Można użyć indyka zamiast kurczaka.

Składniki
- 4 liście sałaty
- 4 liście cykorii
- 4 łodygi grubego szczypioru
- cebula
- pomidor
- 200 ml jogurtu typu greckiego
- sól, pieprz, cukier
- olej
- 300 g piersi kurczaka
- 4 placki tortilla
4
1. Liście sałaty i cykorii płuczemy, osuszamy, a następnie rwiemy na kawałki. Obraną cebulę kroimy w krążki, pomidor w plastry. Szczypiorek grubo siekamy. 2. Jogurt doprawiamy pieprzem, solą i cukrem, mieszamy. 3. Piersi kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Kiedy przestygną, kroimy w niezbyt grube paski. 4. Tortille podgrzewamy w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu. Smarujemy sosem jogurtowym, układamy sałatę, cykorię, pomidory, szczypiorek, kurczaka, zwijamy i podajemy.
Zobacz także: