Reklama

Śródziemnomorski gulasz

Gulasz może mieć wiele odsłon- polecamy przepis na wersję śródziemnomorską z delikatnym mięsem jagnięcym.

Składniki

  • 650 g udźca jagnięcego
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • litr bulionu warzywnego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g fasolki szparagowej
  • czerwona papryka
  • bakłażan
  • 100 g suszonych pomidorów
  • cukinia
  • 100 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy jagnięcinę na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy przez 5 min i dodajemy czerwone wino. Całość podgrzewamy, aż wino odparuje. Następnie dorzucamy pozostałą część warzyw, całość smażymy przez kolejne 5 min i zalewamy bulionem. Dusimy wszystko razem do momentu aż mięso będzie miękkie - ok. 45 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie dekorujemy listkami natki pietruszki. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy