Śródziemnomorski gulasz
Gulasz może mieć wiele odsłon- polecamy przepis na wersję śródziemnomorską z delikatnym mięsem jagnięcym.

Składniki
- 650 g udźca jagnięcego
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- litr bulionu warzywnego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 g fasolki szparagowej
- czerwona papryka
- bakłażan
- 100 g suszonych pomidorów
- cukinia
- 100 g czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy jagnięcinę na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy przez 5 min i dodajemy czerwone wino. Całość podgrzewamy, aż wino odparuje. Następnie dorzucamy pozostałą część warzyw, całość smażymy przez kolejne 5 min i zalewamy bulionem. Dusimy wszystko razem do momentu aż mięso będzie miękkie - ok. 45 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie dekorujemy listkami natki pietruszki. Smacznego!