Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny
Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami.
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Ułóż polędwiczki na płaskiej powierzchni i przy użyciu ostrego noża natnij je wzdłuż tak, by powstała kieszonka.
3. Zmiksuj pomidory z fetą, podziel na 4 porcje i wsadź do kieszonek.
4. Natrzyj mięso oliwą, solą i pieprzem, podsmaż z każdej strony.
5. Ułóż ciasto francuskie na chłodnej powierzchni.
6. Podziel na 4 równe porcje.
7. Rozwałkuj każdy kawałek tak, by zmieściło się do niego mięso.
8. Rozsmaruj pesto na powierzchni ciasta tak, by przy każdej krawędzi zostało po 1 cm.
9. Ułóż mięso na cieście i porządnie zawiń.
10. Rozbełtaj na spodeczku jajko i przy użyciu pędzelka nasmaruj ciasto. Na górze każdego kawałka zrób 2 małe nacięcia, by para miała którędy uciekać.
11. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia tak, by łączenie ciasta było na dole a nacięcia na górze. Piecz przez 30 - 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
Podawaj na talerzu z wybraną przez ciebie sałatką.
Przepis: Reza
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.
Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.
Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".
"Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network