Śródziemnomorskie ziemniaki
Posypmy świeżymi oregano i bazylią.

Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 250 g pomidorków czereśniowych
- 150 g porów
- 60 g czarnych oliwek bez pestek
- 280 g marynowanych karczochów
- oliwa z oliwek
- 6 łyżek jogurtu typu greckiego
- sól i pieprz do smaku
1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na średnio twardo, odcedzamy.
2. Oliwki i karczochy odcedzamy z zalewy. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół. Umyte pory kroimy pod kątem w pasy. Wszystkie warzywa mieszamy z dodatkiem oliwy z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą.
3. Z folii aluminiowej wycinamy spore kwadraty. Na środku układamy nacięte wzdłuż ziemniaki, oprószamy w środku pieprzem, rozprowadzamy łyżkę jogurtu i wkładamy porcję warzyw. Całość zawijamy w folię i grillujemy 15-20 minut.