Staropolskie nalewki, które warto zrobić po pierwszych przymrozkach

article cover
123RF/PICSEL

Staropolskie nalewki, które warto zrobić po pierwszych przymrozkach

Nalewka z tarniny Owoców śliwy tarniny nie kupimy w sklepie, trzeba je zebrać samodzielnie. Nie jest to zadanie proste, bo owoce są bardzo małe, a krzewy na których rosną, mają długie ostre kolce. To jeden z tych owoców, które tradycyjnie zbiera się po pierwszych przymrozkach, są wtedy słodsze. Doskonały smak nalewki wynagrodzi trudy związane z jej przygotowaniem.
Nalewka z tarniny Owoców śliwy tarniny nie kupimy w sklepie, trzeba je zebrać samodzielnie. Nie jest to zadanie proste, bo owoce są bardzo małe, a krzewy na których rosną, mają długie ostre kolce. To jeden z tych owoców, które tradycyjnie zbiera się po pierwszych przymrozkach, są wtedy słodsze. Doskonały smak nalewki wynagrodzi trudy związane z jej przygotowaniem. 123RF/PICSEL
Nalewka z dzikiej róży 0,5 kg owoców dzikiej róży 1 l wódki Szklanka miodu Owoce zalewamy alkoholem i dodajemy miód. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce, zlewamy, filtrujemy, butelkujemy. Nalewka powinna odstać minimum dwa miesiące.
Nalewka z dzikiej róży 0,5 kg owoców dzikiej róży 1 l wódki Szklanka miodu Owoce zalewamy alkoholem i dodajemy miód. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce, zlewamy, filtrujemy, butelkujemy. Nalewka powinna odstać minimum dwa miesiące. 123RF/PICSEL
Nalewka z jarzębiny 1 kg jarzębiny (przemrożonej), 1 litr wódki, 300 g cukru. Jarzębinę rozsyp na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Wystudzoną jarzębinę umieść w słoju, zasyp cukrem i zalej 0,5 l wódki. Umieść w ciemnym i ciepłym miejscu na cztery tygodnie. Zlej i przefiltruj. Pozostałe owoce ponownie zalej pozostałym alkoholem i odstaw na 2 tygodnie. Zlej, przefiltruj. Połącz oba nastawy i rozlej do butelek. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Nalewka z jarzębiny 1 kg jarzębiny (przemrożonej), 1 litr wódki, 300 g cukru. Jarzębinę rozsyp na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut. Wystudzoną jarzębinę umieść w słoju, zasyp cukrem i zalej 0,5 l wódki. Umieść w ciemnym i ciepłym miejscu na cztery tygodnie. Zlej i przefiltruj. Pozostałe owoce ponownie zalej pozostałym alkoholem i odstaw na 2 tygodnie. Zlej, przefiltruj. Połącz oba nastawy i rozlej do butelek. Odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce. 123RF/PICSEL
1,5 kg śliwy taniny 1 kg cukru 1 l spirytusu Owoce umieszczamy w dużym słoju, wsypujemy cukier i zalewamy alkoholem (powinien przykrywać owoce). Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po czterech tygodniach nalewkę zlewamy (jeśli owoce zostały wydrylowane, nastaw może stać dłużej), filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka potrzebuje czasu, aby się „przegryźć”, dlatego odstawiamy ja na trzy miesiące w ciemne miejsc
1,5 kg śliwy taniny 1 kg cukru 1 l spirytusu Owoce umieszczamy w dużym słoju, wsypujemy cukier i zalewamy alkoholem (powinien przykrywać owoce). Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po czterech tygodniach nalewkę zlewamy (jeśli owoce zostały wydrylowane, nastaw może stać dłużej), filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka potrzebuje czasu, aby się „przegryźć”, dlatego odstawiamy ja na trzy miesiące w ciemne miejsc 123RF/PICSEL
Nalewka z głogu 1 kg owoców głogu 1 l spirytusu 0,5 kg cukru 1 l wody Owoce zalej spirytusem, dodaj szklankę wody. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsaj słojem. Z cukru i 3 szklanek wody przygotuj syrop. Zlej wyciąg z owoców, przefiltruj i połącz z syropem, odstaw na 3 dni. Rozlej do butelek i odstaw na minimum 6 miesięcy.
Nalewka z głogu 1 kg owoców głogu 1 l spirytusu 0,5 kg cukru 1 l wody Owoce zalej spirytusem, dodaj szklankę wody. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsaj słojem. Z cukru i 3 szklanek wody przygotuj syrop. Zlej wyciąg z owoców, przefiltruj i połącz z syropem, odstaw na 3 dni. Rozlej do butelek i odstaw na minimum 6 miesięcy. 123RF/PICSEL
Choć istnieją nalewki np. korzenne, które można przygotowywać przez cały rok, kalendarz nastawiania tych trunków jest dość bezwzględny. Korzystając z owoców sezonowych, młodych orzechów czy pędów drzew musimy dbać o to, by nie przegapić terminów zbioru. O tej porze roku wciąż można przygotowywać doskonałe nalewki z gruszek i śliwek, ale wielu fascynatów nalewek z niecierpliwością czeka na pierwsze przymrozki. To właśnie po nich następuje najlepszy moment na zbiór niektórych owoców stanowiących bazę najbardziej cenionych polskich nalewek. Osoby, które nie chcą czekać do przymrozków, często zbierają surowiec wcześniej i przemrażają go w zamrażalniku.
Choć istnieją nalewki np. korzenne, które można przygotowywać przez cały rok, kalendarz nastawiania tych trunków jest dość bezwzględny. Korzystając z owoców sezonowych, młodych orzechów czy pędów drzew musimy dbać o to, by nie przegapić terminów zbioru. O tej porze roku wciąż można przygotowywać doskonałe nalewki z gruszek i śliwek, ale wielu fascynatów nalewek z niecierpliwością czeka na pierwsze przymrozki. To właśnie po nich następuje najlepszy moment na zbiór niektórych owoców stanowiących bazę najbardziej cenionych polskich nalewek. Osoby, które nie chcą czekać do przymrozków, często zbierają surowiec wcześniej i przemrażają go w zamrażalniku.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?