Stek z salsą z awokado i chrzanu
Składniki
- 2 małe czerwone cebule
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka kolendry
- 60 g korzenia chrzanu
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- sól
- mielony czarny pieprz
- 4 steki wołowe (po ok. 220 g)
- 1-2 spore szczypty pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Cebule obierz, posiekaj. Awokado umyj, rozetnij wzdłuż na pół. Wyjmij pestki. Miąższ wybierz łyżką z łupinek i pokrój w kosteczkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Ogórek obierz, przekrój wzdłuż na pół. Małą łyżeczką usuń środki z pestkami. Miąższ ogórka pokrój w kosteczkę.
Kolendrę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę kolendry odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cytrynę sparz, osusz, przekrój na pół i wyciśnij sok. Chrzan obierz, umyj, drobno zetrzyj na tarce. Cebulę wymieszaj z awokado, ogórkiem, szczypiorkiem i kolendrą. Otrzymany gęsty sos, czyli salsę, przypraw startym chrzanem, sokiem z cytryny, octem winnym, solą, czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim.
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Poprósz solą i czarnym pieprzem. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez 2 minuty. Przewróć na drugą stronę i grilluj jeszcze przez 4 minuty. 4Steki zdejmij z rusztu. Podawaj je z salsą z awokado. Udekoruj odłożoną kolendrą.
Zobacz także: