Reklama

Stek z salsą z awokado i chrzanu

Składniki

  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 60 g korzenia chrzanu
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 4 steki wołowe (po ok. 220 g)
  • 1-2 spore szczypty pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

Cebule obierz, posiekaj. Awokado umyj, rozetnij wzdłuż na pół. Wyjmij pestki. Miąższ wybierz łyżką z łupinek i pokrój w kosteczkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Ogórek obierz, przekrój wzdłuż na pół. Małą łyżeczką usuń środki z pestkami. Miąższ ogórka pokrój w kosteczkę.

Kolendrę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę kolendry odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cytrynę sparz, osusz, przekrój na pół i wyciśnij sok. Chrzan obierz, umyj, drobno zetrzyj na tarce. Cebulę wymieszaj z awokado, ogórkiem, szczypiorkiem i kolendrą. Otrzymany gęsty sos, czyli salsę, przypraw startym chrzanem, sokiem z cytryny, octem winnym, solą, czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim.

Reklama

Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Poprósz solą i czarnym pieprzem. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez 2 minuty. Przewróć na drugą stronę i grilluj jeszcze przez 4 minuty. 4Steki zdejmij z rusztu. Podawaj je z salsą z awokado. Udekoruj odłożoną kolendrą.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy