Stek z tymiankową nutą

Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie pyszny!

Podczas smażenia nie nakłuwaj mięsa. Po zdjęciu z patelni odłóż na kilka minut, by sok rozeszły się równomiernie po mięsie.
Podczas smażenia nie nakłuwaj mięsa. Po zdjęciu z patelni odłóż na kilka minut, by sok rozeszły się równomiernie po mięsie.123RF/PICSEL

Składniki

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić na porcje grubości około 3 centymetrów.

2. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z listkami tymianku. Mieszaniną posmarować mięso.

3. Masło rozpuścić na patelni. Położyć steki. Smażyć z obu stron: po minucie, by były krwiste; po półtorej minuty, by były średnio wysmażone; po 2-3 min by były dobrze wysmażone. Na talerzu oprószyć pieprzem i solą.

4. Podawać z sosami, np. z chrzanowym, czosnkowym, ostrym keczupem.

Zobacz także:

Jakie wino spodoba się stekom?materiały promocyjne
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?