Stek z tymiankową nutą
Wołowina ma opinię mięsa trudnego, ale warto się pomęczyć. Efekt będzie pyszny!

Składniki
- 80 dag polędwicy wołowej
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić na porcje grubości około 3 centymetrów.
2. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z listkami tymianku. Mieszaniną posmarować mięso.
3. Masło rozpuścić na patelni. Położyć steki. Smażyć z obu stron: po minucie, by były krwiste; po półtorej minuty, by były średnio wysmażone; po 2-3 min by były dobrze wysmażone. Na talerzu oprószyć pieprzem i solą.
4. Podawać z sosami, np. z chrzanowym, czosnkowym, ostrym keczupem.
Zobacz także: