Stek ze szparagami
Jeśli masz ochotę na konkretny, sycący obiad- oto przepis na stek ze szparagami.
Składniki
- 500 g polędwicy wołowej
- 8 ziemniaków
- 8 plastrów boczku
- 500 g mrożonych zielonych szparagów
- garść pieczarek
- olej
- sól
- pieprz
na sos orzechowy
- 200 g orzechów włoskich
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki śmietany 30 proc.
- sól
Sposób przygotowania:
1. Orzechy, parmezan, czosnek i śmietanę przełóż do blendera i zmiksuj. Dopraw solą.
2. Ziemniaki wyszoruj. Każdy owiń plastrem boczku. Ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut.
3. Rozmrożone szparagi ugotuj na parze do miękkości. 4. Mięso pokrój na 4 kawałki. Połóż je na rozgrzanym oleju i smaż po 3 minuty z każdej strony. Następnie ułóż je obok ziemniaków razem z pokrojonymi pieczarkami. Piecz jeszcze 6 min. Na koniec oprósz mięso solą i pieprzem oraz wlej orzechowy sos.
Zobacz także: