Reklama

Stek ze szparagami

Jeśli masz ochotę na konkretny, sycący obiad- oto przepis na stek ze szparagami.

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 8 ziemniaków
  • 8 plastrów boczku
  • 500 g mrożonych zielonych szparagów
  • garść pieczarek
  • olej
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos orzechowy

  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki śmietany 30 proc.
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Orzechy, parmezan, czosnek i śmietanę przełóż do blendera i zmiksuj. Dopraw solą.

2. Ziemniaki wyszoruj. Każdy owiń plastrem boczku. Ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut. 

3. Rozmrożone szparagi ugotuj na parze do miękkości. 4. Mięso pokrój na 4 kawałki. Połóż je na rozgrzanym oleju i smaż po 3 minuty z każdej strony. Następnie ułóż je obok ziemniaków razem z pokrojonymi pieczarkami. Piecz jeszcze 6 min. Na koniec oprósz mięso solą i pieprzem oraz wlej orzechowy sos.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy