Stroganow
Gdyby zrobić ranking na najbardziej rozpoznawalne rosyjskie danie jednogarnkowe to bezapelacyjnie wygrałby stroganow. Ważne, żeby zrobić go na dobrej jakości mięsie - polędwicy wołowej albo rozbefie wołowym - mówi Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje".
Składniki
- ½ kg rostbefu
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- ½ l wywaru wołowego
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
do podania
- gęsta śmietana
- słodka papryka mielona
Stroganow - przygotowanie
Mięso pokroić w paski. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucić pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszklą, dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki.
Na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć wołowinę. Połączyć z cebulą i pieczarkami. Zalać wywarem (można też "wymyć smak" z patelni). Przyprawić solą i papryką. Dodać przecier pomidorowy. Przykryć i dusić do miękkości.
Na talerzu udekorować kleksem gęstej śmietany. Posypać słodką papryką. Podawać z paluchami drożdżowymi oraz kiszonymi ogórkami.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Stroganow krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: