Strudel drożdżowa z jabłkami

Aromatyczna strudel jabłkową podawaj oprószoną cukrem pudrem
Aromatyczna strudel jabłkową podawaj oprószoną cukrem pudrem123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mleka

na nadzienie

  • 12 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki rodzynek sułtanek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny

dodatkowe

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchni
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?