Strudel drożdżowa z jabłkami
Delikatne, zawijane ciasto, a do tego filiżanka aromatycznego napoju... Oto sprawdzony przepis na idealny początek dnia.
Sposób przygotowania:1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką cytrynową. Dodaj pokrojone na kawałki masło, jajko i mleko. Zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Odłóż je, żeby odpoczęło. 2. W tym czasie jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj cynamon, cukier, rodzynki i bułkę tartą. Delikatnie wymieszaj. 3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na środek wyłóż jabłka. Nakryj ciastem, formując rulon. Strudel posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 45 minut. Przed podaniem możesz ciasto posypać cukrem pudrem. Zobacz także: