Reklama

Strudel gruszkowy z garnuszka

Pomysłowy deser.

Składniki

  • 4 płaty ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 żółtko
  • 4 gałki lodów waniliowych

  Miąższ gruszek pokroić w kostkę i gotować wraz z sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym, cukrem i cynamonem przez 8 minut. Łyżkę budyniu wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i dodać do owoców, cały czas mieszając. Gotować minutę i rozdzielić do 4 garnuszków lub foremek. Z ciasta francuskiego wyciąć "pokrywki" o średnicy nieco szerszej niż średnica garnuszka. Na środku pokrywki wyciąć dziurkę o średnicy 1 cm. Z resztek ciasta wyciąć małe krążki (1 cm) i udekorować nimi pokrywkę, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Pokrywki nałożyć na garnuszki, dociskając brzegi. Piec w 200 st. C 8-10 minut na złoty kolor. Podawać z lodami waniliowymi.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy