Strudel jabłkowy
Sezon na wypieki z jabłkami trwa cały rok - wypróbuj przepis na strudel i ciesz się pysznym smakiem ciasta przy popołudniowej kawie.
Sposób przygotowania:
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.
2. Suszone śliwki i morele umyć, pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Orzechy włoskie posiekać. Goździki utrzeć w moździerzu.
3. W rondlu rozgrzać połowę masła, wrzucić jabłka, przesmażyć, mieszając. Dodać śliwki, morele, orzechy, rodzynki, szczyptę cynamonu, goździki. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.
4. Pozostałe masło roztopić. Ciasto rozwałkować, posmarować stopionym masłem.
6. Farsz rozłożyć równomiernie na cieście, zostawiając po kilka wolnych centymetrów na brzegach, by uniknąć wyciekania soku. Zwinąć ciasto w rulon. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez 30 min. Posypać cukrem, udekorować miętą.
Zobacz także: