Reklama

Strudel z jabłkami

Kulinarny klasyk.

Składniki:

0,5 kg mąki tortowej

250 ml wody

50 ml oleju

10 g soli

120 g cukru

4 jabłka

1 cytryna

100 g rodzynek

100 g orzechów włoskich

Przesiej mąkę wraz z solą. Wlej olej zmieszany z wodą. Ugnieć ciasto, powinno być miękkie ale nie klejące. Zawiń w folię i odstaw na godzinę.  Namocz rodzynki. Obrane i wypestkowane jabłka pokrój w cienkie plastry. Dodaj rodzynki , cukier i sok z cytryny. Dopraw cynamonem. Odstaw.

  Upraż orzechy i dodaj do jabłek. Rozwałkuj ciasto, a następnie rozciągnij, by było cienkie. Posyp ciasto pokruszonymi herbatnikami, nałóż nadzienie i zawijaj strudel. Posmaruj roztopionym masłem i piecz 20 minut w 220 st. C.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy