1. Z podanych składników zagnieć sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 min.
2. Orzechy posiekaj. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Masło roztop w rondelku. 1/3 przelej do miseczki a do pozostałego wsyp bułkę tartą. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż bułka wchłonie całe masło.
3. Ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Wyłóż na nie bułkę tartą i jabłka. Posyp orzechami, rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Końce ciasta załóż do środka, by zachodziły na nadzienie. Zwiń formując strudel. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym masłem. Piecz 30-40 min w temp. 180°C. Gdy lekko przestygnie, wierzch oprósz cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem waniliowym.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 360 kilokalorii