Strudel z jabłkami

Klasyk, który zawsze się sprawdza.

Strudel z jabłkami
Strudel z jabłkami123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego
  • 60 ml letniej wody
  • szczypta soli

dodatkowe

  • 1,20 kg jabłek
  • 150 g masła
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • cukier puder

1. Z podanych składników zagnieć sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 min.

2. Orzechy posiekaj. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Masło roztop w rondelku.  1/3 przelej do miseczki a do pozostałego wsyp bułkę tartą. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż bułka wchłonie całe masło.

3. Ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Wyłóż na nie bułkę tartą i jabłka. Posyp orzechami, rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Końce ciasta załóż do środka, by zachodziły na nadzienie. Zwiń formując strudel. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym masłem. Piecz 30-40 min w temp. 180°C. Gdy lekko przestygnie, wierzch oprósz cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem waniliowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 360 kilokalorii

 To ważne: Herbata rooibos (tak naprawdę nie jest herbatą, często mylimy ją z czerwonym naparem) nie zawiera kofeiny, dlatego można pić ją przed snem. Cechuje ją również duża zawartość żelaza. Ma lekko słodkawy smak.
 Poprawia pamięć i sprawność  intelektualną.
Działa moczopędnie, oczyszczając w ten sposób organizm z toksyn.
 Normalizuje ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy. To zasługa obecnych w niej polifenoli roślinnych.
+2
Anna Popek o pracy w "Wiadomościach"Styl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas