Reklama

Strudel z kapustą i dodatkami

Kapusta jest zdrowa, tania i dostępna przez cały rok. I nie musi być nudna. Wyczaruj z kapusty niesamowite potrawy.

Składniki na 8-10 porcji: 5 arkuszy ciasta filo, 10 dag roztopionego masła, 75 dag kapusty (może być czerwona), 1 mała cebula, 1 ząbekczosnku, 1 małe jabłko, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, szczypta zmielonych goździków, 1-2 łyżki cukru, 15 dag sera feta, 5 dag orzeszków piniowych, 2 łyżki oleju, sól i pieprz.

Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzeszki piniowe upraż na mocno rozgrzanej suchej patelni a następnie posiekaj. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jabłko, goździki oraz kilka łyżek wody. 

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając, aż kapusta zmięknie (20-30 minut). Na koniec skrop kapustę octem winnym, dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wystudź.

Na papierze do pieczenia połóż pierwszy kawałek ciasta filo. Posmaruj go masłem, używając pędzelka. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, posmaruj masłem. W ten sam sposób postępuj z pozostałymi kawałkami ciasta. Na ciasto wyłóż połowę kapusty, pozostawiając około 5 cm wolnego ciasta wzdłuż wszystkich boków. 

Posyp pokruszonym serem feta i orzeszkami (kilka łyżek odłóż do dekoracji). Przykryj pozostałą kapustą. Brzegi krótszych boków zawiń do środka i zwiń, formując roladę. 

Ciasto wraz z papierem przełóż na blachę. Wierzch posmaruj pozostałym masłem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

6/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy