Składniki:
ser biały tłusty, 250 g
cukier brzozowy, 80 g
żółtko, 2 szt.
białko, 2 szt.
starta skórka z cytryny, 1 łyżeczka
laska wanilii, 0,5 szt.
masło bez soli do wysmarowania formy
Wykonanie:
Twaróg miksujemy z 40 g cukru, skórką z cytryny, nasionami z wydrążonej wanilii, żółtkiem. Białka przekładamy do miski i ubijamy na gęstą pianę, po czym dodajemy pozostały cukier, nie przestając ubijać. Uzyskana piana powinna być gładka i sztywna. Delikatnie łączymy pianę z serem, mieszając ręcznie, żeby piana nie opadła. Małe naczynia żaroodporne smarujemy masłem i napełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez 25 minut.