Reklama

Suflet ziemniaczany

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • sól, biały pieprz
  • 10 dag żółty ser
  • łyżka masło
  • olej do wysmarowania foremek
  • 3 sztuki jajka
  • 50 dag wędzony boczek
  • kilka gałązek majeranku do dekoracji
  • 60 dag ziemniaki
  • 1 sztuka cebula

Ziemniaki ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kostkę. Do przeciśniętych ziemniaków dodawać, cały czas mieszając, żółtka jajek, ser, boczek, cebulę i miękkie masło. Masę doprawić solą, pieprzem i papryką. Na koniec masę połączyć, delikatnie mieszając, z ubitymi białkami. Przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku przez ok. 30 min.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy