Suflet ziemniaczany
Składniki
- sól, biały pieprz
- 10 dag żółty ser
- łyżka masło
- olej do wysmarowania foremek
- 3 sztuki jajka
- 50 dag wędzony boczek
- kilka gałązek majeranku do dekoracji
- 60 dag ziemniaki
- 1 sztuka cebula
10 min
3-4 osób
Ziemniaki ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kostkę. Do przeciśniętych ziemniaków dodawać, cały czas mieszając, żółtka jajek, ser, boczek, cebulę i miękkie masło. Masę doprawić solą, pieprzem i papryką. Na koniec masę połączyć, delikatnie mieszając, z ubitymi białkami. Przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku przez ok. 30 min.