Superomlet z ziołami i prażonymi ziarnami
Jeśli omlety, to albo totalnie komfortowe, albo w wersji fit. Z ziołami, awokado i prażonymi ziarnami - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.
Składniki
- 3 jajka od kur z wolnego wybiegu
- ½ łyżki lekko prażonych nasion słonecznika
- ½ łyżki lekko prażonych pestek dyni
- ½ łyżki lekko prażonych nasion sezamu
- garstka siekanych ziół (szczypiorek, koperek, kolendra, bazylia)
- szczypta czarnuszki
- plasterek masła o grubości ½ cm
- ½ awokado Hass
- sól do smaku
Superomlet z ziołami i prażonymi ziarnami - przygotowanie
Masło delikatnie rozgrzej na patelni. Jajka rozmąć z solą, siekanymi ziołami i prażonymi ziarnami, wylej na patelnię. Posyp z wierzchu nasionami czarnuszki.
Kiedy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble, zagarnij jajka z każdej strony, od brzegów do środka. Smaż omlet, aż jajka będą ścięte w 95 proc.
Następnie złóż omlet na pół lub zwiń w rulon. Podawaj z awokado.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami
Zobacz także: