Reklama

Superomlet z ziołami i prażonymi ziarnami

Jeśli omlety, to albo totalnie komfortowe, albo w wersji fit. Z ziołami, awokado i prażonymi ziarnami - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.

Składniki

  • 3 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • ½ łyżki lekko prażonych nasion słonecznika
  • ½ łyżki lekko prażonych pestek dyni
  • ½ łyżki lekko prażonych nasion sezamu
  • garstka siekanych ziół (szczypiorek, koperek, kolendra, bazylia)
  • szczypta czarnuszki
  • plasterek masła o grubości ½ cm
  • ½ awokado Hass
  • sól do smaku

Superomlet z ziołami i prażonymi ziarnami - przygotowanie

Masło delikatnie rozgrzej na patelni. Jajka rozmąć z solą, siekanymi ziołami i prażonymi ziarnami, wylej na patelnię. Posyp z wierzchu nasionami czarnuszki.

Kiedy na powierzchni zaczną tworzyć się bąble, zagarnij jajka z każdej strony, od brzegów do środka. Smaż omlet, aż jajka będą ścięte w 95 proc.

Następnie złóż omlet na pół lub zwiń w rulon. Podawaj z awokado.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami

Reklama

Zobacz także:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy