​Świąteczne rewolucje

article cover
Twój Styl
.
.Twój Styl

Jeśli nie karp, to co?

Śniadanie gwiazdkowe

Ciasto bożonarodzeniowe
Ciasto bożonarodzenioweTwój Styl

Bûche de noël  (tradycyjne francuskie ciasto bożonarodzeniowe)

Składniki

na krem czekoladowy:

  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 100 g czekolady ciemnej

na biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 75 g cukru,
  • 75 g mąki pszennej,
  • papier do pieczenia,
  • kakao,
  • gwiazdki anyżu i laski cynamonu do ozdoby
Tort czekoladowy Duet
Tort czekoladowy DuetTwój Styl

Tort czekoladowy Duet

Składniki

na mus:

  • 3 żółtka,
  • 75 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 12 g żelatyny,
  • 600 ml śmietany kremówki,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady białej

Składniki

na chrupiącą wkładkę:

  • 70 g gotowej pasty orzechowej,
  • 40 g czekolady mlecznej,
  • 100 g płatków kukurydzianych,
  • tortownica

Składniki

na biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 75 g cukru,
  • 75 g mąki pszennej,
  • papier do pieczenia,
  • tortownica

Składniki

na polewę czekoladową:

  • 100 ml śmietany 36%,
  • 130 g ciemnej pokruszonej czekolady,
  • 20 g masła,
  • 30 g cukru,
  • dodatkowo płatki białej czekolady i np. cienkie paseczki skórki pomarańczowej lub owoce miechunki do dekoracji
Makowiec
MakowiecTwój Styl

Makowiec

Składniki

na nadzienie:

  • 300 g suchego maku,
  • 150 g cukru,
  • 120 g miodu,
  • 40 g pokruszonych orzechów włoskich,
  • 40 g rodzynek,
  • 30 g startej skórki pomarańczowej

na ciasto drożdżowe

  • 300 g mąki,
  • 50 g mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • 40 g cukru,
  • 20 g drożdży,
  • sól,
  • dodatkowo biały lukier lub cukier puder,
  • bakalie i suszone owoce do dekoracji
Twój Styl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?