Sylwestrowe przekąski

Bez względu na to, czy sylwestra spędzamy na hucznych imprezach czy też w wąskim gronie w domowym zaciszu przed telewizorem, pyszne przekąski są niezbędnym elementem podczas powitania Nowego Roku. Jak wybrać najlepsze?

Sylwestrowe przekąski

Comfort food: Awokado w bekonie

Doskonała przekąska, w której awokado odpowiada za porcję zdrowych tłuszczów i witamin, a cienki plasterek chrupiącego bekonu wzmacnia wrażenia smakowe do maksimum.

Awokado w bekonie: 1 awokado, 6 plastrów bekonu, świeżo zmielony pieprz.

Awokado obierz i pokrój na równe części. Każdą cząstkę zawiń w plaster bekonu, oprósz pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 10-12 minut. 

*****

Oglądaj Sylwestrową Moc Przebojów
W sylwestrową noc Telewizja Polsat organizuje największą w Polsce domówkę! 31 grudnia o godzinie 20:00 rozpocznie się Sylwestrowa Moc Przebojów, podczas której nauczymy się tańca od Rafała Maserka, a wróżbita Maciej przygotuje dla wszystkich znaków zodiaku horoskop na Nowy 2021 Rok, dotyczący zdrowia, miłości i pracy. W studio na żywo zagrają m.in.: Bajm, Doda, Sylwia Grzeszczak, Dawid Kwiatkowski, Enej, Alicja Majewska, Czadoman, Michał Szpak, After Party, Feel, Piersi, Brave & Antek Smykiewicz, Michał Wiśniewski, Mandaryna, Daj to głośniej, Sławomir, Stefano Terrazzino i Liber&InoRos. Usłyszymy też „Bailando” i „Vamos a la Playa” w wykonaniu lubianej w Polsce Loony, największe przeboje Boney M, a zakochani w muzyce lat 90. będą wspominać swoją młodość przy dźwiękach zespołu Fun Factory. 
Transmisja będzie dostępna w Telewizji Polsat, IPLA.TV, Interia.pl oraz Polsat News.
W rustykalnym stylu: Kanapki ze słoniną i ogórkiem

Wolisz proste przekąski w rustykalnym stylu, które idealnie nadają się jako zakąska do wysokoprocentowych alkoholi?

Przygotuj minikanapki z żytniego chleba, ogórków kiszonych, z plasterkiem solonej słoniny i cebulki!
Pożywnie: Smażone kostki makaronowe

Robią furę na każdym przyjęciu. Są wprawdzie wysokokaloryczne, ale bardzo smaczne i tanie. Z pewnością raz w roku można sobie pozwolić na mniej dietetyczną przekąskę.

Smażone kostki makaronowe: 0,5 kg makaronu kolanka, sól, 5 łyżek masła, ¼ szklanki + 2 łyżki mąki, 4 szklanki mleka, ¾ łyżeczki mielonej gorczycy, 4 i ¾ szklanki tartego sera cheddar, ¾ szklanki oleju do smażenia, 4 jaja, 2 szklanki panierki panko.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedź.  W garnku roztop 4 łyżki masła, dodaj mąkę i smaż na lekko zloty kolor, mieszając. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj, cały czas mieszając, by sos nie przywarł do dna, ok 7 minut. Zredukuj ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje, 10-12 minut. Zdejmij z ognia, dodaj jeszcze łyżkę masła i ser. Mieszaj, aż ser się roztopi i połączy z sosem. Dopraw solą. Dodaj makaron i dobrze wymieszaj. Wyłóż płaskie naczynie pergaminem, posmarowanym lekko olejem, nałóż makaron, wyrównaj. Wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.  Masę pokrój w kostkę o wymiarach 2,5 cm.  Roztrzep jajka. Panko dopraw gorczycą. Panieruj kostki w jajku i panko. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu osączaj na papierowych ręcznikach.
Klasyka w nowym wydaniu: Koreczki caprese

 Koreczki to klasyczny finger-food, który od dziesięcioleci sprawdza się na przyjęciach. Jeśli znudziły cię już klasyczne koreczki z sera żółtego, ogórków, kabanosa i oliwek, wypróbuj coś nowego. Na przykład caprese w koreczkowej wersji. 

Koreczki caprese: opakowanie sera mozzarella w kulkach, opakowanie pomidorków koktajlowych, pesto zielone, wykałaczki. Nakładaj po łyżeczce pesto do wysokich kieliszków. Ser i pomidorki nadziewaj na przemian na wykałaczki. Wstaw do kieliszków z pesto.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas