Sylwestrowe przekąski
Bez względu na to, czy sylwestra spędzamy na hucznych imprezach czy też w wąskim gronie w domowym zaciszu przed telewizorem, pyszne przekąski są niezbędnym elementem podczas powitania Nowego Roku. Jak wybrać najlepsze?

Sylwestrowe przekąski
Bez względu na to, czy sylwestra spędzamy na hucznych imprezach czy też w wąskim gronie w domowym zaciszu przed telewizorem, pyszne przekąski są niezbędnym elementem podczas powitania Nowego Roku. Jak wybrać najlepsze?

Comfort food: Awokado w bekonie Doskonała przekąska, w której awokado odpowiada za porcję zdrowych tłuszczów i witamin, a cienki plasterek chrupiącego bekonu wzmacnia wrażenia smakowe do maksimum. Awokado w bekonie: 1 awokado, 6 plastrów bekonu, świeżo zmielony pieprz. Awokado obierz i pokrój na równe części. Każdą cząstkę zawiń w plaster bekonu, oprósz pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 10-12 minut. ***** Oglądaj Sylwestrową Moc Przebojów W sylwestrową noc Telewizja Polsat organizuje największą w Polsce domówkę! 31 grudnia o godzinie 20:00 rozpocznie się Sylwestrowa Moc Przebojów, podczas której nauczymy się tańca od Rafała Maserka, a wróżbita Maciej przygotuje dla wszystkich znaków zodiaku horoskop na Nowy 2021 Rok, dotyczący zdrowia, miłości i pracy. W studio na żywo zagrają m.in.: Bajm, Doda, Sylwia Grzeszczak, Dawid Kwiatkowski, Enej, Alicja Majewska, Czadoman, Michał Szpak, After Party, Feel, Piersi, Brave & Antek Smykiewicz, Michał Wiśniewski, Mandaryna, Daj to głośniej, Sławomir, Stefano Terrazzino i Liber&InoRos. Usłyszymy też „Bailando” i „Vamos a la Playa” w wykonaniu lubianej w Polsce Loony, największe przeboje Boney M, a zakochani w muzyce lat 90. będą wspominać swoją młodość przy dźwiękach zespołu Fun Factory. Transmisja będzie dostępna w Telewizji Polsat, IPLA.TV, Interia.pl oraz Polsat News. 123RF/PICSEL

W rustykalnym stylu: Kanapki ze słoniną i ogórkiem Wolisz proste przekąski w rustykalnym stylu, które idealnie nadają się jako zakąska do wysokoprocentowych alkoholi? Przygotuj minikanapki z żytniego chleba, ogórków kiszonych, z plasterkiem solonej słoniny i cebulki! 123RF/PICSEL

Pożywnie: Smażone kostki makaronowe Robią furę na każdym przyjęciu. Są wprawdzie wysokokaloryczne, ale bardzo smaczne i tanie. Z pewnością raz w roku można sobie pozwolić na mniej dietetyczną przekąskę. Smażone kostki makaronowe: 0,5 kg makaronu kolanka, sól, 5 łyżek masła, ¼ szklanki + 2 łyżki mąki, 4 szklanki mleka, ¾ łyżeczki mielonej gorczycy, 4 i ¾ szklanki tartego sera cheddar, ¾ szklanki oleju do smażenia, 4 jaja, 2 szklanki panierki panko. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedź. W garnku roztop 4 łyżki masła, dodaj mąkę i smaż na lekko zloty kolor, mieszając. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj, cały czas mieszając, by sos nie przywarł do dna, ok 7 minut. Zredukuj ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje, 10-12 minut. Zdejmij z ognia, dodaj jeszcze łyżkę masła i ser. Mieszaj, aż ser się roztopi i połączy z sosem. Dopraw solą. Dodaj makaron i dobrze wymieszaj. Wyłóż płaskie naczynie pergaminem, posmarowanym lekko olejem, nałóż makaron, wyrównaj. Wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Masę pokrój w kostkę o wymiarach 2,5 cm. Roztrzep jajka. Panko dopraw gorczycą. Panieruj kostki w jajku i panko. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu osączaj na papierowych ręcznikach. 123RF/PICSEL

Klasyka w nowym wydaniu: Koreczki caprese Koreczki to klasyczny finger-food, który od dziesięcioleci sprawdza się na przyjęciach. Jeśli znudziły cię już klasyczne koreczki z sera żółtego, ogórków, kabanosa i oliwek, wypróbuj coś nowego. Na przykład caprese w koreczkowej wersji. Koreczki caprese: opakowanie sera mozzarella w kulkach, opakowanie pomidorków koktajlowych, pesto zielone, wykałaczki. Nakładaj po łyżeczce pesto do wysokich kieliszków. Ser i pomidorki nadziewaj na przemian na wykałaczki. Wstaw do kieliszków z pesto.

Wykwintnie: Tartaletki z grzybami Wymagające nieco więcej czasu i pracy, ale za to gwarantujące efekt „wow”. Można je podać na najbardziej wystawnych przyjęciach. Można przygotować też w wersji trudniejszej – na kruchym cieście lub łatwiejszej w gotowych foremkach z ciasta. Tartaletki z grzybami: Opakowanie ciasta francuskiego, 400 g grzybów leśnych, 5 łyżek tartego sera żółtego, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, tymianek, łyżka oleju. Pokrojone grzyby i cebulę podsmażyć na oleju. Foremki wyłożyć ciastem francuskim, nałożyć grzyby z cebulą. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać stary ser i przyprawy, doprawić do smaku. Zalać grzyby mieszanką. Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

Szybko i efektownie: Zawijasy z tortilli Efektowna przekąska, która zawsze sprawdza się na przyjęciach, a która do tego jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Możemy zrobić ją dosłownie na ostatnią chwilę. Nie wymaga dodatkowego sprzętu ani obróbki cieplnej. Zawartość roladek można modyfikować według własnego uznania, np. zamiast łososia można dodać szynkę, a zamiast rukoli sałatę. Można też dodać ulubione warzywa np. paprykę, ogórki, seler naciowy. Roladki z tortilli: 4 placki tortilli, 150g łososia wędzonego w plastrach. 150g kremowego serka, opakowanie rukoli. Placki smarujemy serkiem, układamy na nich pozostałe składniki, ciasno zwijamy w rulon i kroimy po skosie na wygodne do jedzenia kawałki. Można spiąć wykałaczką.

Wegańsko: Wybór minikanapek z wegańskimi smarowidłami Można je podać na grzankach z bagietki lub kromkach ciemnego pieczywa pociętych np. w trójkąty. Doskonałe smarowidła to takich kanapek to tapenada, hummus i guacamole. Takie smarowidła możesz też podać z nachosami. Tapenada: Słoik czarnych oliwek drylowanych, 3 ząbki czosnku, 50 g selera naciowego, 50 ml oliwy, cukier do smaku, 1,5 łyżki octu balsamicznego czarnego. Składniki zmiksuj w blenderze. W razie potrzeby dopraw do smaku. Hummus: 400 g ciecierzycy, 60 ml wody, 80 g pasty sezamowej, 1 cytryna, 30 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka papryki. Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie przez 6 godzin (najlepiej przez noc). Gotuj na średnim ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości. Dopraw do smaku. Odszumuj. Zmiksuj ciecierzycę. Dodaj pastę sezamową. Dopraw solą, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj na gładką masę (możesz dodać wody). Skrop oliwą i posyp papryką. 123RF/PICSEL

Guacamole: 1 sztuka dojrzałego awokado, 1 cytryna lub limonka, sól i pieprz do smaku, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona cebula. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ. Dodajemy sok z cytryny lub limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz miksujemy całość blenderem. 123RF/PICSEL