Syrop piernikowy

Ten słodki syrop, dolany do gorącej herbaty z aromatem bergamotki, sprawdzi się zamiast łyżeczki cukru. Możesz także tworzyć na jego bazie bożonarodzeniowe mojito, zastąp jedynie limonkę pomarańczą i zrezygnuj z mięty. Zmieszany ze złotą farbą jadalną i dolany do kieliszka prosecco utworzy bajecznie migoczący, smaczny aperitif.

Syrop piernikowy
Syrop piernikowyPANI

Składniki

  • • 300 g jasnego cukru trzcinowego
  • • 300 ml wody
  • • laska cynamonu
  • • 4 ziarenka kardamonu
  • • gwiazdka anyżu
  • • łyżeczka mielonego imbiru
  • • 4 goździki
  • • 4-centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plasterki
  • • cytryna pokrojona w plasterki
30 min

1. Wszystkie składniki włóż do garnka. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.

2. Odcedź i przelej do buteleczek. Do gotowego syropu możesz wmieszać łyżeczkę złotej farby jadalnej, by mienił się i skrzył.

Zobacz także:

Syrop z czarnego octu balsamicznegoStyl.pl
PANI
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas