Syrop piernikowy
Ten słodki syrop, dolany do gorącej herbaty z aromatem bergamotki, sprawdzi się zamiast łyżeczki cukru. Możesz także tworzyć na jego bazie bożonarodzeniowe mojito, zastąp jedynie limonkę pomarańczą i zrezygnuj z mięty. Zmieszany ze złotą farbą jadalną i dolany do kieliszka prosecco utworzy bajecznie migoczący, smaczny aperitif.
Składniki
- • 300 g jasnego cukru trzcinowego
- • 300 ml wody
- • laska cynamonu
- • 4 ziarenka kardamonu
- • gwiazdka anyżu
- • łyżeczka mielonego imbiru
- • 4 goździki
- • 4-centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plasterki
- • cytryna pokrojona w plasterki
30 min
1. Wszystkie składniki włóż do garnka. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.
2. Odcedź i przelej do buteleczek. Do gotowego syropu możesz wmieszać łyżeczkę złotej farby jadalnej, by mienił się i skrzył.
Zobacz także: