Szakszuka, czyli jajka w warzywach

Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien dawać dużo energii. Zadbaj też, aby był smaczny i wartościowy.

123RF/PICSEL

Szakszuka, czyli jajka w warzywach

Składniki na szakszukę: 4 duże jaja. 2 pomidory, po 2 papryki czerwone i żółte, 1 duży ząbek czosnku, oliwa, 1 cebula, 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili,  po dużej szczypcie papryki, kminu rzymskiego i suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz.
Pomidory sparz, obierz ze skórki. Pokrój w ćwiartki, wykrój szypułki, a miąższ pokrój w kosteczkę. Umyj i wyczyść z nasion papryki, pokrój je w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i papryczkę chili. Smaż około dwóch minut, mieszając. Potem dodaj pomidory. Posyp warzywa podprażonym wcześniej kminem rzymskim, wymieszaj.
Gdy odparuje nadmiar soku z pomidorów, oprósz wszystko solą, cukrem, pieprzem, papryką w proszku i oregano. Smaż jeszcze około 3 minut. Do miseczki wbij ostrożnie cztery jajka (ważne, aby nie rozlały się żółtka). Wylej je na smażące się warzywa i poczekaj, aż zetnie się białko. Oprósz jajka odrobiną papryki i pieprzu. Umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki. Posyp nią gotową szakszukę i od razu podawaj. Do tej potrawy doskonale pasuje też świeża bazylia oraz chrupiąca bagietka.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas