Szarlotka

Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 2 kg jabłek, najlepiej szarej renety lub antonówek
- 8-10 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
1. Mąkę, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę dokładnie posiekaj na stolnicy. Szybko zagnieć ciasto. 2/3 rozwałkuj, a następnie wyłóż nim okrągłą formę (ok. 28 cm średnicy). Resztę włóż w woreczku na pół godziny do lodówki.
2. Obierz jabłka i wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w półplasterki. Ułóż je warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na to zetrzyj na tarce o dużych oczkach resztę ciasta wyjętego z lodówki.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw formę i piecz około 45-50 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem.