Reklama

Szarlotka bez tłuszczu

Składniki

  • 500 g jabłek (4–5 sztuk)
  • 2 jajka
  • ¹⁄₃ szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 110 g mąki pełnoziarnistej
  • 75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grzania góra-dół. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Mąkę przesiać z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Do masy z jajkami dodać mleko i przesianą mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Przerwać, dodać ¾ przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Reklama

Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym. Proszek do pieczenia można zamienić na sodę oczyszczoną (1 łyżeczka), wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy