Szarlotka bez tłuszczu

Składniki
- 500 g jabłek (4–5 sztuk)
- 2 jajka
- ¹⁄₃ szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 110 g mąki pełnoziarnistej
- 75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grzania góra-dół. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Mąkę przesiać z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Do masy z jajkami dodać mleko i przesianą mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Przerwać, dodać ¾ przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym. Proszek do pieczenia można zamienić na sodę oczyszczoną (1 łyżeczka), wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Zobacz także: