Składniki
Na ciasto: 150 g margaryny do pieczenia, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. zmielonych migdałów, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko do posmarowania ciasta
Na masę: 50 g margaryny do pieczenia, 1 kg jabłek Szara Reneta, 50 g brązowego cukru, sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Do miski włóż schłodzoną margarynę, cukier puder, mąkę i migdały. Wymieszaj mikserem i przełóż ciasto na podsypany mąką stół. Zagnieć w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Jabłka obierz, pokrój w ósemki i przełóż do miski. Następnie skrop sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuść margarynę i wsyp cukier. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści. Wsyp do niego owoce i mieszaj kilka minut, aby jabłka pokryły się karmelem i zmiękły. Zdejmij z ognia i odstaw, by przestygły.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm. Przełóż na płaską blaszkę. Na środku placka rozsyp 2 łyżki bułki tartej i ułóż na niej stosik z jabłek. Zostaw brzeg ok. 5 cm. Pozostałe na bokach ciasto zawiń do wewnątrz i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Szarlotkę piecz piecz ok. 30 minut w 180 st. C.
04/2016 Tele Tydzień