Szaszłyki drobiowo-warzywne
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Do kubeczka wsyp mieloną paprykę, pieprz kajeński, zioła prowansalskie, dodaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz olej, wy-mieszaj. Do miski włóż kawałki kurczaka, zalej marynatą i starannie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były nią pokryte.
Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule pokrój w grube plastry lub ćwiartki. Na patyczki nadziewaj naprzemiennie kawałki kurczaka, pomidorki, cebulę oraz paprykę.
Piecz na średnio rozgrzanym grillu 10-15 minut, od czasu do czasu obracając, aby szaszłyki równomiernie opiekły się ze wszystkich stron,oraz smarując pozostałą marynatą.
Zobacz także: