Reklama

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (25 dag),
  • 2 strąki żółtej papryki,
  • 3-4 cebule,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Do kubeczka wsyp mieloną paprykę, pieprz kajeński, zioła prowansalskie, dodaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz olej, wy-mieszaj. Do miski włóż kawałki kurczaka, zalej marynatą i starannie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były nią pokryte.

Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule pokrój w grube plastry lub ćwiartki. Na patyczki nadziewaj naprzemiennie kawałki kurczaka, pomidorki, cebulę oraz paprykę.

Reklama

Piecz na średnio rozgrzanym grillu 10-15 minut, od czasu do czasu obracając, aby szaszłyki równomiernie opiekły się ze wszystkich stron,oraz smarując pozostałą marynatą.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy