Szaszłyki z kiełbasek, cukinii i pieczarek

Składniki
- 1 mała cebulka
- 300 g małych pomidorów
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 250 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki musztardy
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 150 g pieczarek
- 24 cienkie kiełbaski
- 10 dag rukoli
20 min
4
1. Cebulkę obierz i posiekaj. Pomidory pokrój na cząstki. Pomidory i cebulę przełóż do miski. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym i przypraw solą i pieprzem. Skrop tym warzywa w misce i przemieszaj. Posyp rukolą. Wymieszaj śmietanę z miodem i musztardą. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem.
2. Cukinię umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Kiełbaski pokrój na połówki. Pieczarki oczyść. Cukinię, kiełbaski i pieczarki na przemian ponabijaj na szpilki do szaszłyków. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj 4-5 minut, od czasu do czasu obracając.
3. Gotowe szaszłyki serwuj z sałatką i sosem śmietanowo-musztardowym.
Zobacz również: