Reklama

Szaszłyki z łososia i ananasa

Przywołujące wspomnienie lata szaszłyki z ananasem i łososiem według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 500 g filetów z łososia
  • 300 g ananasa (po obraniu)
  • kolendra do dekoracji

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru

Składniki na sos jogurtowo-cytrynowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sok i skórka z cytryny
  • sól i cukier do smaku

Przepis pochodzi z z 307. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach. Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać. Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny. Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki - na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie. Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą. Do szaszłyków warto zrobić sos na zimno (np. na bazie jogurtu). W szklanej miseczce wystarczy wymieszać jogurt i sok z ½ cytryny. Posłodzić i posolić. Dodać skórkę otartą z cytryny. Można też podać ulubioną oraz sałatę lub surówkę.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy