Szaszłyki z łososia i ananasa
Przywołujące wspomnienie lata szaszłyki z ananasem i łososiem według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- 500 g filetów z łososia
- 300 g ananasa (po obraniu)
- kolendra do dekoracji
na marynatę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
na sos jogurtowo-cytrynowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- sok i skórka z cytryny
- sól i cukier do smaku
Przepis pochodzi z z 307. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki lub moździerza. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na drobnych oczkach. Wlać sos sojowy, posłodzić syropem z agawy. Wycisnąć sok z limonki, wlać olej i dokładnie wymieszać. Rybę i ananasa pokroić w kostkę. Łososia przełożyć do zamykanego naczynia, pokryć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny. Po tym czasie nadziać na namoczone patyczki - na przemian z ananasem (zaczynając od owocu). Posmarować marynatą i upiec na ruszcie. Przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą. Do szaszłyków warto zrobić sos na zimno (np. na bazie jogurtu). W szklanej miseczce wystarczy wymieszać jogurt i sok z ½ cytryny. Posłodzić i posolić. Dodać skórkę otartą z cytryny. Można też podać ulubioną oraz sałatę lub surówkę.