Szaszłyki z miodowym tofu
Szaszłyki to danie, które daje nam olbrzymie możliwości, jeśli chodzi o komponowanie smaków. Będą atrakcyjnym urozmaiceniem obiadu lub przekąską.

Składniki
- 2 opakowania tofu
- 2 czerwone papryki
- cukinia lub fasolka zielona
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek oleju
- po 2 łyżki oleju, ostrej musztardy i miodu
- łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- mała gałązka rozmarynu
- łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- sól i pieprz
1. Kilka godzin lub dzień przed grillowaniem w naczyniu blendera zmiksuj wszystkie składniki marynaty. Tofu pokrój w dużą kostkę, zalej marynatą i zostaw na kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku.
2. W dniu grillowania warzywa pokrój w duże kawałki, delikatnie natrzyj olejem i oprósz solą, nabij na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tofu. Grilluj lub piecz z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypalone. Pozostałą marynatą polej gotowe szaszłyki.
Zobacz także: