Szparagi: gotowane czy smażone?
Przez wieki gościły na królewskim stole, dziś są dostępne dla każdego.
Najpopularniejsze są te zielone. Nie trzeba ich obierać, a tylko odciąć korzonki. Ta odmiana lubi towarzystwo jajek. Świetnie smakują w omlecie, a także w jajecznicy. Rozgrzej masło,wrzuć ugotowane, pokrojone szparagi, smaż chwilę i dodaj roztrzepane jajka.
Szparagi gotujemy w pionie, lekko związane w pęczek i zawsze pod przykryciem. Wkładamy je do wrzącej wody, tak aby główki wystawały ponad poziom wody. Zielona odmiana szparagów wymaga jedynie 3-4 minut w gotującej się wodzie, do której można dodać odrobinę soli, cukru albo soku cytrynowego.
Można je też usmażyć na maśle - ważne jednak, aby nie robić tego zbyt długo. Po 3 minutach smażenia szparagi będę al dente - w sam raz do jedzenia solo lub jako dodatek do mięs.
To świetny pomysł na kolację. Białe szparagi obierz i ugotuj. Przygotuj sos beszamelowy. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej beszamelem i zapiecz 20 minut.