Mąkę, mleko, jajka, wodę mineralną i trochę soli dokładnie zmiksuj, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość, dlatego jeśli jest za rzadkie dodaj mąkę, a jak za gęste - mleko.
Gotowe ciasto wlewaj na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smaż do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki. Obróć placek energicznym ruchem na drugą stronę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Do rondelka wlej oliwę i rozgrzej ją. Wrzuć połowę cebuli i podsmaż ją na złoty kolor.
Następnie dodaj pomidory razem z zalewą oraz kostkę rosołową. Gotuj kilka minut na wolnym ogniu, a następnie zmiksuj na gładki sos.
W tym czasie rozmroź szpinak i dokładnie odciśnij go z wody. Ser zetrzyj na tarce.
Na patelni zeszklij pozostałą cebulę. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem.
Gotowy, pełen smaku farsz, rozłóż na plackach. Naleśniki zroluj i ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 175°C.
Wierzch polej pomidorowym sosem i posyp serem.