Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Kiszone ogórki kroimy w paski, a kiełbasę według uznania. Cebulkę marynowaną osączamy z zalewy.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy plastry kiełbasy na jasnozłoty kolor.
Przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy 2-3 minuty pieczarki.
Następnie dodajemy ogórki konserwowe, cebulkę marynowaną, zalewamy bulionem warzywnym i dusimy na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu.
Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i niezbyt drobno siekamy. Do podduszonych pieczarek, ogórków i cebuli dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Danie posypujemy natką i podajemy
Zobacz także: