Szybka sałatka z fasolki szparagowej
Masz pod ręką fasolkę szparagową? Zrobisz z niej przepyszną sałatkę, która na pewno ci posmakuje!
Składniki
- 400 gramów fasolki szparagowej zielonej
- 90 ml wody
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- bazylia
- pestki słonecznika
- sos sałatkowy wedle uznania 1 lub 2 opakowania
Fasolkę dokładnie oczyść z włókien, odetnij końcówki i umyj. Następnie ugotuj ją w wodzie, którą wcześniej lekko osolisz.
Pamiętaj, że zielona fasolka gotuje się nieco dłużej niż żółta. Poznasz, że jest gotowa, gdy będzie już miękka, jednak nie przesadzaj z długością gotowania, bo wtedy nie będzie aż tak smaczna.
Następnie zblenduj ze sobą bazylię, oliwę, pestki słonecznika, wodę i sos sałatkowy.
Całość wymieszaj i jedz z pieczywem.
Zobacz także: