Reklama

Reklama

Szybki chłodnik z botwinki

Młode warzywa tylko o tej porze roku smakują tak wyjątkowo. Zaproś je do swojej kuchni i przygotuj wiosenny chłodnik z buraczków.

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml kefiru lub maślanki
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 ogórki szklarniowe
  • opcjonalnie: rzodkiewka, jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

1. Botwinkę opłucz, odetnij korzonki, a następnie posiekaj na drobne kawałki. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

2. Zagotuj bulion. Dodaj buraczki i gotuj 7-8 minut. Następnie wrzuć botwinkę i gotuj kolejne 5 minut. Wlej sok z cytryny i ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie wywar pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

3. Do zupy dodaj kefir lub maślankę. Wymieszaj. Podawaj ze świeżym koperkiem i warzywami.

***

Reklama

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje