Szybki chłodnik z botwinki
Młode warzywa tylko o tej porze roku smakują tak wyjątkowo. Zaproś je do swojej kuchni i przygotuj wiosenny chłodnik z buraczków.

Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- sól
- pieprz
- 400 ml kefiru lub maślanki
- pęczek świeżego koperku
- 2 ogórki szklarniowe
- opcjonalnie: rzodkiewka, jajko ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę opłucz, odetnij korzonki, a następnie posiekaj na drobne kawałki. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Zagotuj bulion. Dodaj buraczki i gotuj 7-8 minut. Następnie wrzuć botwinkę i gotuj kolejne 5 minut. Wlej sok z cytryny i ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie wywar pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
3. Do zupy dodaj kefir lub maślankę. Wymieszaj. Podawaj ze świeżym koperkiem i warzywami.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!
Zobacz także: