Szybki keks serowy z porzeczkami
Niezwykle proste w wykonaniu ciasto, którego smak przełamuje lekko cierpka nuta owoców porzeczki.
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g półtłustego twarogu
- 370 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 200 g + kilka gałązek czerwonych porzeczek
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj olej i twaróg. Miksuj na małych obrotach ok. 2 minuty. Partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko. Wymieszaj do połączenia. Delikatnie wmieszaj porzeczki.
2. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem keksówki o dł. 22-24 cm. Piecz 45-50 minut w 180°C. Wystudź. Przed podaniem keks oprósz cukrem pudrem i udekoruj gałązkami porzeczek.
Zobacz także: