Reklama

Szybki keks serowy z porzeczkami

Niezwykle proste w wykonaniu ciasto, którego smak przełamuje lekko cierpka nuta owoców porzeczki.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 370 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 200 g + kilka gałązek czerwonych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj olej i twaróg. Miksuj na małych obrotach ok. 2 minuty. Partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko. Wymieszaj do połączenia. Delikatnie wmieszaj porzeczki. 

2. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem keksówki o dł. 22-24 cm. Piecz 45-50 minut w 180°C. Wystudź. Przed podaniem keks oprósz cukrem pudrem i udekoruj gałązkami porzeczek. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy